Det är dags att sammanfatta musikåret 2023, och det har varit ett väldigt annorluna musikår för egen del. Jag har bara sett tio konserter, och endast ett par som går under kategorin hårdrock. När fan blir gammal etc… De var i tur och ordning Westlife, Bruce Springsteen, Sator, Generation Sex, Håkan Hellström, The Struts, Gavin DeGraw, Luke Combs, Remedy och Prins Svart. Jämnt skägg mellan de flesta, inget gig har varit dålig alls, men om jag ska höja några så får det bli The Struts, Sator och Gavin DeGraw. Samtidigt var det otroligt kul att se ett pojkband för första gången i en ens liv, att få se Springsteen för första gången (första timmen lite på tomgång, andra timmen bra, tredje timmen magisk), världens näst störste countryartist (jag har biljett till Dublin nästa år till den störste, Chris Stapleton), en packad Billy Idol sjunga Sex Pistols-klassiker med snortajta Steve Jones och Paul Cook, se två av Sveriges mest intressanta band i Remedy och Prins Svart, och någonstans faktiskt förstå hypen kring Håkan Hellström.

Men nu har det blivit dags att summera 2023, och jag får för första gången inte ihop en topp 10-lista för album som jag känner att jag kan stå för. Så jag har valt att utse årets 10 bästa låtar istället. Två av låtarna är singlar från album jag verkligen ser fram emot nästa år (Judas Priest & Chris Stapleton), två av låtarna är från plattor som inte riktigt håller hela vägen (Dolly & Pride of Lions). Men resterande sex kan jag verkligen rekommendera en full lyssning av. Här kommer den, utan inbördes rangordning, med kopplingar till 80-talet:

Rick Springfield – This Town. Den snyggaste 2023-uppdateringen av 80-talets poprock och årets mest spelade låt på min Spotifylista. 

Rolling Stones – Whole Wide World. Den snyggaste 2023-uppdateringen av Stones 80-tal. Bästa plattan sedan ”Tattoo You”, och detta lyckopiller påminner mig på ett märkligt sätt om KSMB:s ”Rika barn leka bäst”. Det är är två 80-åringar som kör 602, Klockan åtta eller Polsk zchlager. 

The Struts – Hands on Me. Den snyggaste 2023-uppdateringen av 80-talets coolaste glamrockare och posörer (på ett synnerligen positivt sätt).

Ronnie Atkins – If You Can Dream It (You Can Do It). Fuck cancer, celebrate life. Ronnie och jag vet, och vi ler och dansar fortfarande. Den snyggaste 2023-uppdateringen av Cheap Tricks 80-tal.

Danko Jones – Get High? Den snyggaste 2023-uppdateringen av Thin Lizzys 80-tal. Philip Parris Lynott lever vidare i en cool jävla kanadick med attityd. Get high on life!

Judas Priest – Panic Attack. Den snyggaste 2023-uppdateringen av 80-talsmetal.

Pride of Lions – Blind to Reason. Den snyggaste 2023-uppdateringen av 80-talets AOR.

Chris Stapleton – White Horse. Den snyggaste 2023-uppdateringen av hur country borde ha låtit redan på 80-talet. 

House of Shakira – Toxic Train. Den snyggaste 2023-uppdateringen av svensk hårdrock sedan 80-talet. Drygt 2000 spelningar på Spotify. Det måste väl ändå saknas två nollor?

Dolly Parton & Rob Halford – Bygones. Den snyggaste 2023-uppdateringen av 80-talets duetter.

Bubblare:

Vandenberg – Sin. Titelspåret på nya plattan med vår egen Mats Levén är årets bästa uppdatering av klassisk 80-talshårdrock.

Hedersomnämnande:

KSMB – Skärholmen 127. Söderortslegendernas cover av Blondies Detroit 442 är den snyggaste 2023-uppdateringen av covers sedan… 80-talet.

God jul och gott nytt år på er alla!

/Av Tony Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *